2008-12-16

– Nu lyfter vi 50-talshus i Nacka till 2000-talsstandard

Under de närmaste åren helrenoverar Diligentia sina 376 stycken 50-talslägenheter i Finntorp, Nacka.

Diligentia äger och hyr ut drygt 1000 lägenheter i Nacka, belägna i områdena Finntorp, Skogalundsklippan, Eknäs och Björknäs. Sju av fastigheterna i Finntorp, med adress Tallidsvägen, Furuvägen och Helgessons Väg, ingår i ett renoverings- och moderniseringsprojekt som påbörjas i januari 2009 och beräknas ta ca två år. Det handlar om tidstypiska 50-talshus med trevliga lägenheter i, varav de flesta med tre eller fyra våningar.   

 

- I husen finns allt från ettor till femmor, säger Sven-Åke Persson, chef för Diligentias bostadsfastigheter. Bland hyresgästerna finns såväl ensamhushåll som familjer, gamla och unga. Men en sak har de gemensamt: De har möjlighet att få helt nya kök och badrum och alla får chansen att påverka hur de ska se ut! Som ett led i miljöarbetet ska även de yttre fönsterbågarna bytas till energisnåla varianter, som inte släpper ut värme i den utsträckning som dagens gör.

 

Speciell webbsida för hyresgästerna

– Vi har lanserat en webbsida, där hyresgästerna kan följa arbetet med renoveringen, berättar Sven-Åke Persson. Det är viktigt för oss att de boende känner att de hänger med i processen, är väl uppdaterade och blir nöjda med resultatet. Självfallet finns informationen även tillgänglig vid det områdeskontor vi iordningsställt i området.

 

Materialval utöver det vanliga

Man har satsat på det lilla extra bland färger och materialval. Här är det är inte bara vita standardkakelplattor som gäller, utan kvaliteten är ett snäpp bättre än vanligt, men ändå med en vettig prislapp:

 

– Vi har iordningsställt ett antal visningslägenheter där vi satt upp alla val som hyresgästerna haft möjlighet att göra; allt från kakel, klinker, bänkskivor och köksluckor. Vi har även monterat motsvarande i vår visningslokal, där Torun finns på plats två dagar i veckan för att besvara frågor och hjälpa den som har beslutsångest.

 

Ersättningsbostäder och flytthjälp

Under tiden som renoveringsarbetet pågår ordnar Diligentia evakueringslägenheter åt hyresgästerna och även flytthjälp till dessa och tillbaka till den nyrenoverade bostaden.

 

Under kommande år finns även planer för motsvarande projekt för fastigheterna i Eknäs och Björknäs, totalt ca 350 lägenheter. Där har vi börjat en modernisering genom att byta från olje och el- uppvärmning till fjärrvärme, vilket framförallt innebär en stor miljöbesparing.