Neurodesign ger butikspersonalen återhämtning i våra köpcentrum

En bra arbetsmiljö med möjlighet till återhämtning är långt ifrån verkligheten för många som jobbar i butik. Som en betydande handelsaktör med särskilt fokus på hälsa ville vi göra något åt detta. Resultatet blev Gläntan – en plats för hälsosam vila och samvaro, med utgångspunkt i hjärnforskning.

Gläntan är en plats där butiksanställda kan unna sig en stressfri paus, vila fötterna, alstra energi eller ta det där mötet som den egna butikens bakutrymme inte lämpar sig för. Våra egna kundintervjuer har visat att det man oftast hänvisas till är just mörka, fönsterlösa rum utan möjlighet att vara i fred. Behovsbilden blir ännu starkare av fackförbundet Handels stora undersökning, som visar att majoriteten av butiksanställda känner stark stress i arbetet – särskilt till följd av den situation som pandemin skapade. Lösningen blev en plats för hälsosam vila och interaktion med kollegor, men som går en bra bit längre än en vanlig lounge.

– För att kroppen ska hitta sitt återhämtningsläge har vi följt neurodesign, som tar avstamp i hur den byggda miljön och design kan påverka oss psykologiskt och fysiologiskt. Fältet är baserat på vetenskapliga studier kring hur människor reagerar på olika stimuli som ljud, ljus, färger, dofter, former, mönster och natur, säger Anna Barosen som är utvecklingschef för våra kunderbjudanden.

Kostnadsfritt och återbrukat
Den första Gläntan finns i Tyresö Centrum, som inledningsvis testar konceptet i ett halvår. Under perioden arrangeras olika typer av hyresgästevents, så att butikspersonalen upptäcker Gläntan och dess fördelar. Det kan handla om alltifrån att titta förbi på morgonen och få sig en energihöjande ingefärashot till att testa yoga efter jobbet. Och allt är kostnadsfritt för hyresgästerna.

– En kund som mår bra har bättre förutsättningar att göra sitt jobb bra, vilket i längden även är bra för oss. Samtidigt ska våra erbjudanden vara bra i ett större perspektiv. Därför är 80 procent av allt i Gläntan återbrukat – det enda nya vi plockar in är draperier och fönsterliknande led-armaturer som tillför artificiellt dagsljus, säger Anna Barosen.

Under testperioden på Tyresö Centrum kommer användandet av Gläntan att mätas noggrant, bland annat vad gäller nyttjandefrekvens och vilka inslag som används mest, så att lösningen kan optimeras längs vägen. Planen framåt är att hitta möjligheter för fler Gläntor bland våra 10 köpcentrum, och även titta på anpassade versioner för andra fastighetssegment, som kontor och samhällsfastigheter.

Gläntan yoga.jpeg

Tyresö Centrums hyresgäster tar en välbehövlig paus med ett yogapass i Gläntan.