Start Bostäder Trivselregler

Trivselregler för våra bostäder

Vi har som mål att erbjuda dig ett tryggt och trivsamt boende. För att alla ska trivas måste man visa hänsyn till varandra, följa de regler som gäller och inte störa sin omgivning. Här är några viktiga regler:

Ljud

Ljud kan vara mycket störande. Därför ska du till exempel undvika att spela hög musik, köra tvätt- eller diskmaskin på natten, gå med hårda skor eller flytta runt möbler mer än nödvändigt. Klockan 22.00–06.00 bör du visa särskild hänsyn. Du har aldrig rätt att spela musik på hög volym, och det gäller även dagtid. Vill du lyssna på hög volym använder du hörlurar. Meddela grannarna om ni ska ha fest. Tänk även på att stora mängder vatten kan vara störande när du duschar eller badar. Om du störs av ljud från grannen, är det bästa att tala med grannen först. Hjälper inte det, kontakta oss.

Trapphus och entré

Trapphuset skall hållas rent från diverse saker. Cyklar, barnvagnar, pulkor, sopor, tidningskassar och andra saker får enligt lag inte ställas i trapphus, loftgångar eller entréer. De är i vägen för räddningstjänsten och utgör brandfara. De hindrar dessutom städning.

Håll entré- och källardörrar stängda så försvåras inbrott.

Tvättstuga

Gör rent efter dig i tvättstugan, lämna tvättstugan som du själv vill ha den när du kommer dit. Om du får förhinder att tvätta – kom ihåg att avboka ditt tvättpass snarast möjligt så kan någon annan använda tiden istället.

Rökning

Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen som trapphus, hissar, källare och tvättstuga. Tänk på att rökning på balkong eller uteplats kan ge lukt som stör dina grannar. Om du röker måste du naturligtvis ta hand om fimpar och aska och inte slänga det på marken.

Balkong, uteplats, fasad och tak

Grillning på balkongen eller på uteplatser får inte förekomma. Grillrök kan upplevas som otrevligt för dina grannar och öppen eld kan orsaka brand.

Du får inte skaka dina mattor eller sängkläder från fönster eller balkong, då hamnar dammet och smutsen hos dina grannar.

Parabolantenn får inte monteras på fastighetens balkong, fasad eller tak. Paraboler får ställas upp fritt på balkonggolvet men inte sticka utanför balkongen.

Skyltar och markis får inte sättas upp utan hyresvärdens tillåtelse.

Blomlådor på balkongen ska vara vända inåt, de kan annars ramla ner och skada någon. Var försiktig när du vattnar dina blommor så att vattnet inte rinner ner på grannens balkong.

Djur

Har du husdjur måste du se till att de inte förorenar eller stör omgivningen. Rasta inte hunden på gården och se till att katten inte gör sina behov i barnens sandlåda. Tänk också på att inte lämna din hund ensam hemma så länge att den blir orolig och börjar skälla och störa grannarna. Visa hänsyn genom att hålla din hund kopplad när du rastar den.

Matning av fåglar kan locka till sig råttor och andra skadedjur och ska därför undvikas.

Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet är du enligt lag skyldig att anmäla det. Ring Anticimex 08-517 633 00.

Parkering

De trafik- och parkeringsregler som gäller i området ska alltid respekteras.

Tänk på att du som hyresgäst hos oss är ansvarig för att alla dina gäster också följer de regler som gäller för fastigheten.