När du ska flytta

Tack för din tid som vår hyresgäst! Vi hoppas att du har trivts i lägenheten och att du nu överlämnar den välstädad och i ett bra skick till din efterträdare.

Inför flytten är det en del saker att tänka på

För att underlätta för dig och för oss vill vi att du kikar på checklistan i broschyren nedan. Klicka på bilden för att öppna broschyren. Lycka till med flytten och din nya bostad!

Nu när du ska flytta.JPG

Blankett för uppsägning av bostadslägenhet
Här kan du säga upp ditt kontrakt digitalt med Bank-ID

Så säger du upp din lägenhet

Du måste alltid säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt. Uppsägningstiden är normalt tre månader och räknas från närmast kommande månadsskifte. I samband med uppsägningen av din lägenhet måste du också vara beredd på att visa lägenheten för den eller de personer som får erbjudande om att flytta in efter dig.

Visning av lägenheten

Du måste vara beredd på att visa den lägenhet som du ska flytta från för den
eller de personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. Antingen tar
Bostadsförmedlingen eller den tilltänkte hyresgästen kontakt med dig för att
komma överens om en tid som passar er båda.

Tänk på detta inför flyttstädningen

Lägenheten ska vara i bra skick när du flyttar. Var därför noga med flyttstädningen. Tänk på att nästa hyresgäst ska kunna flytta in efter dig utan att behöva städa igen. Glöm inte balkongen och tillhörande förråd. Och ta med dig alla saker som tillhör dig. För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi tagit fram en checklista vid flyttstädning.

Besiktning av lägenheten

I anslutning till din flytt gör vi en lägenhetsbesiktning tillsammans med dig. Det är viktigt att du närvarar vid besiktningen. Besiktningsmannen bedömer om lägenhetens skick motsvarar dess ålder. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig. Exempel på sådana skador är hål i dörrar eller luckor, förstörd parkett och fettfläckar på tapet. Berätta för besiktningsmannen om skador som inte kan ses men som kan finnas under mattor eller bakom tavlor och så vidare.
Innerdörrar, skåpluckor och sådant som du har tagit bort ska återställas till besiktningen. All utrustning som tillhör lägenheten som till exempel badrumsskåp, hatthylla, handdukshängare, gardinbeslag, fasta armaturer, Bopärm/Information om ditt boende, eventuella bruksanvisningar och skötselanvisningar för lägenhetsutrustningar ska du lämna kvar i lägenheten när du flyttar.

Nycklar

Alla nycklar, även kopior som du själv tagit fram, ska lämnas tillbaka när du flyttar. Kom ihåg eventuella garage- och förrådsnycklar, nycklar till motorvärmare och till tvättstugan. Finns bokningscylinder till tvättstugan ska den lämnas in tillsammans med nycklarna. Om inte alla nycklar lämnas in blir du skyldig att betala vad det kostar hyresvärden att byta lås.

Lägg nycklarna i ett slutet kuvert märkt med ditt namn, lägenhetens adress och kontraktsnummer.

Så här fungerar återlämning av nycklar i våra olika områden:

Göteborg
Lämnas till fastighetsskötaren på fastighetsexpeditionen i ditt område om inget annat är överenskommet.

Malmö
Lämnas till Skandia Fastigheters kontor på Masttorget 6 om inget annat är överenskommet.

Stockholm Nacka
Lämnas till fastighetsskötaren på Gamla Värmdövägen 13, Driftcentralen, Nacka, om inget annat är överenskommet. Öppettider är första vardagen i månaden kl 07-09 och 11-12.

Övriga stockholmsområdet
Lämnas till fastighetsskötaren på Ballonggatan 15, Solna, om inget annat är överenskommet. Öppettider är första vardagen i månaden kl 07-09 och 11-12.

Uppsala
Lämnas till fastighetsskötaren på Stenbrohultsvägen 22, Uppsala, om inget annat är överenskommet.

Lämna lägenheten vid utflyttning

Om inget annat avtalas gäller hyreslagen kap 12§7 som säger:
När hyrestiden har löpt ut ska hyresgästen senast påföljande dag lämna lägenheten och senast klockan 12.00 den dagen hålla lägenheten tillgänglig för den som ska tillträda den. Infaller den dagen en lördag eller helgdag gäller istället första vardagen därefter.

Flyttanmälan och eftersändning av post

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt på http://www.skatteverket.se/flytta. Eftersändning och lagring av post beställer du hos Svensk Adressändring som ägs av Postnord och Bring. Ring 0771-97 98 99 eller besök deras hemsida www.adressandring.se

Telefoni och elabonnemang vid flytt

Du kan beställa flyttning av din telefon, kabel-TV och internet/bredband hos din operatör. Kontakta också din elleverantör så att de gör en slutavläsning av din elmätare. Annars riskerar du att få betala för elförbrukningen efter att du har flyttat. Kom också ihåg att anmäla ditt nya elabonnemang.