Start Klass 2-varning för höga temperaturer och eldningsförbud

Klass 2-varning för höga temperaturer och eldningsförbud

På grund av den rådande värmen och hög brandrisk i skog och mark har länsstyrelsen i Stockholm beslutat om eldningsförbud. Det innefattar alla former av grillar, omfattar hela Stockholms län och varar tills vidare.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer under de närmaste dagarna. En klass 2-varning innebär ”mycket besvärligt väder” som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Därför uppmanar SMHI allmänheten att följa ny information på internet, radio eller TV.

Så kan du göra lägenheten svalare 
När det råder extremt höga temperaturer löper din lägenhet stor risk för att bli varm. Ta gärna följande steg för att göra den svalare:

  • Stäng alla fönster och dra ner dina persienner under dagen. Det stänger ute värme från solen. Saknar du persienner kan du istället hänga för till exempel lakan. 
  • Öppna alla inner- och garderobsdörrar och skåpluckor under dagen. Det gör det svårare för värme att lagras i lägenheten. 
  • Sov med öppet fönster på natten när utomhusluften är svalare. 
  • Skapa korsdrag, om du har möjlighet. 
  • Använd en bords- eller pelarfläkt om du kan. För bättre effekt kan du placera en skål med is framför fläkten. 
  • Stäng av datorn när du inte använder den, dra ur laddare och låt inte elektronik stå i stand by-läge. Undvik att använda spisen eller ugnen och ät istället sval mat.

Här kan du läsa mer om SMHI:s klass 2-varning>>

Här kan du läsa mer om eldningsförbudet i Stockholms län>>